Moj otrok si noče umivati zob!

Moj otrok si noče umivati zob!

Za nekatere otroke je ščetkanje zob izredno naporno, saj vključuje veliko taktilne, vestibularne stimulacije, neobičajen vonj, okus in statičen položaj čeljusti. Poleg tega je to veščina, ki zahteva dobre fino-motorične sposobnosti in orientacijo, hkrati pa terja strnjeno dvo- do triminutno pozornost. Smotrno je, da vsaj v predšolskem obdobju otrokom zobe ščetkamo starši.

A kako jih do tega pripraviti? Z vami bom delila nekaj zvijač, s katerimi se lahko izognemo vsakodnevnim sporom:

  • Kupimo dve atraktivni zobni pasti in otroka zvabimo k umivanju zob z vprašanjem: “S katero zobno pasto si boš danes umil zobe?” Z zaprtim tipom vprašanja ga postavimo pred dejstvo, da bo nego opravil, hkrati pa mu damo možnost soodloč
  • Otrokovo ščetko spremenimo v Lakotnico, ki z veseljem pohrusta vse obloge (naštevamo, s čim vse se zobna ščetka v otrokovih ustih krepča) in poskrbi za zdrave zobe.

Otroka postavimo v vlogo umivalca naših zob, medtem ko mi drgnemo njegove.

Tudi to ni dovolj, ščetkanje ostaja muka

Kaj pa, če otrok pristane na umivanje zob, a se nasprotovanje pojavi po prvem manevru? Izreden odpor otroka do ščetkanja zob lahko morda postopoma zmanjšamo z natančno strukturo umivanja in s seznanjanjem otroka z zastavljeno rutino:

  • Sprva ščetkamo 10–20 sekund, nato naredimo odmor za 5–10 sekund. Ta protokol za ustrezno nego zob ponovimo 4- do 6-krat.
  • Otroku napovemo vsak vstop s ščetko v usta. Znak za vstop nam lahko da tudi sam.
  • Pretečen čas (sekunde) štejemo na glas ali le to zamenjamo z opisovanjem tega, kar poč V času premorov lahko otroka pohvalimo (tako z mimiko kot glasom), da je zdržal.

Napovedovanje in opisovanje aktivnosti otroku vliva občutek nadzora in s tem tudi občutek varnosti. Ob nelagodju lahko ščetkanje izpeljemo tudi z dodatno strukturo. To naredimo tako, da zgoraj opisano najprej začnemo izvajati z uporabo suhe ščetke in jo šele kasneje zmočimo z vodo. Sprva uporabimo tudi bolj gumijasto ščetko, ki nima toliko dlačic, ter pasto manj intenzivnega okusa in vonja. Izberemo lahko pasto z okusom, ki je otroku všeč. Nekaterim otrokom iz vidika senzornega procesiranja ustreza tudi uporaba električne, vibrirajoče zobne ščetke.  

Idealnim pogojem – to so mehka zobna ščetka z grahkom ustrezne paste in odsotnost upora – se torej približajmo postopno, zagotovo pa je vredno in pomembno pohvaliti vsak korak napredka.

 

Zakaj je vredno vložiti energijo v ščetkanje otroških zob?

Mlečni zobje so zelo dovzetni za zobne bolezni. Ob nezadostni ali nepravilni ustni higieni mora posredovati zobozdravnik, kar je lahko za otroka neprijetno. Če kariesa ne odstranimo, lahko povzroči odmrtje zoba in posledično vnetje ob vršku korenine, kjer se nahaja zasnova za stalni zob.

To pogosto spremljajo:

  • bolečina,
  • motnje spanja,
  • spremenjene prehranjevalne navade,
  • zmanjšane govorne zmožnosti,
  • izguba telesne mase in nižja rast.

Dobro ščetkanje ni dovolj

Hrana ni edina, ki v mlada usta vnaša nepotrebne bakterije. Odrasli smo lahko odličen vir prenašanja kariesa na otroka preko sline.

Kako? S podajanjem hrane preko iste žlice ali vilice, okušanjem mleka ali druge tekočine za preverjanje temperature, čiščenjem dude z jezikom …

Pomembno je, da se zavedamo svojega posrednega in neposrednega vpliva na otroško floro v ustih. Tudi ko mlečni zobje izpadejo, bakterije ostanejo v ustih in se ob neustreznih higienskih razmerah dodatno kopičijo ter uničujejo stalne zobe.

V zgodnjem otroštvu lahko vplivamo na ustno zdravje posameznika za celo življenje. Kot je zapisal Richard Mungo, profesor asistent na Univerzi v Južni Kaliforniji, so zobna obolenja namreč dedna – preko navad.

Nazaj na spletni dnevnik